Logo

Zowel het logo van het OCMW als dat van de gemeente Lummen is geen toevallige verzameling van vormen en kleuren; elk logo werd gecreëerd als beeld van de filosofie en het doel van de organisatie waarvoor ze symbool staat.

Logo OCMW

Het logo van het OCMW van Lummen is opgebouwd uit twee delen:

De grote cirkel staat symbool voor de grote, sterke gemeenschap rondom ons.

De kleinere cirkel symboliseert een zwakkere, hulpbehoevende gemeenschap, welke het cliënteel vormt van de OCMW‘s. Het is de belangrijke plaats van een zwakkere groep ten opzichte van de gemeenschap, die in de uitwerking van het logo centraal kwam te staan.

Zoals je kan vaststellen is er in de grotere cirkel een ruimte voorzien, die dient opgevuld te worden met de kleinere cirkel: de grote gemeenschap omarmt als het ware de kleinere. De kleinere cirkel is dan ook een deel van het grotere geheel, maar lijkt zich te onderscheiden en te verwijderen van de grotere gemeenschap door allerlei situaties in de levens van het cliënteel.

Het is zeker niet ondenkbaar dat je dit logo ook al eens buiten Lummen bent tegengekomen; het werd ontwikkeld voor heel Vlaanderen, en heel wat OCMW‘s gebruiken een variant ervan.

Logo gemeente

Logo LummenDe symbolische klaverblaadjes in vier kleuren

De 4 kleurvlakken hebben de vorm van blaadjes en symboliseren zo het klaverblad, de verkeersturbine of verkeerswisselaar waarvoor de gemeente bekend is. Het ietwat abstracte karakter van de blaadjes en de verschillende grootte geven het logo een zekere dynamiek. Het kleurverloop van een felle kleur naar een wat zachtere tint binnenin de blaadjes creëert een vorm van beweging in het logo. Deze beweging is belangrijk. De gemeente Lummen is immers voortdurend in beweging, voortdurend op zoek naar vernieuwing en verbetering op alle terreinen. Een nieuwe huisstijl, een nieuw plan voor de verkeersturbine,... Lummen is een gemeente die niet stil staat.

De 4 kleuren zijn uiteraard niet willekeurig gekozen

Blauw staat symbool voor het vele water dat Lummen rijk is. Het Albertkanaal, als belangrijke economische waterweg, en het Schulensmeer, als vaak onderschatte recreatieve troef, zijn hiervan de beste voorbeelden.
Groen omdat Lummen natuur uitademt. De vallei van de Zwarte Beek, natuurreservaten te Laren en Zelem, de oertrotse Duizendjarige Eik,... zijn maar enkele staaltjes van de Lummense natuurpracht.
Oranje verwijst naar het economisch knooppunt dat Lummen in de toekomst meer en meer zal worden. Het hart van de Euregio, ontsloten langs de weg via een supermoderne verkeersturbine en langs het water via het Albertkanaal.
Geel symboliseert de warme Lummense samenleving.

Baseline

Een goede baseline maakt een logo compleet, maar moet ook los van het logo de link leggen naar de gemeente. "Ademt natuur, geeft richting" sluit perfect aan bij de gemeente Lummen en is een baseline die door geen andere gemeente geclaimd kan worden.

Voorbeelden genoeg die aantonen dat Lummen natuur ademt. Het Schulensmeer, de vallei van de Zwarte Beek, de Duizendjarige Eik. Stuk voor stuk unieke natuurelementen. En richting geven? Het klaverblad wijst dagelijks duizenden automobilisten de weg. In de toekomst zal de nieuwe verkeersturbine hetzelfde doen, maar nog beter, nog efficiënter,... Lummen wordt meer dan ooit een economisch knooppunt in Limburg en de Euregio.

De combinatie van het kleurrijke logo en de poëtische baseline met een zakelijk tintje geeft aan hoe veelzijdig en dynamisch de gemeente is. Lummen wil een nieuwe richting uit. De nieuwe huisstijl is nog maar een stap in de "goede" richting.