Menu

Kastelen: Loye

Kasteel

Kasteel LoyeIn de loop der tijden werd het kasteel bewoond door de meest illustere families van de streek. Onder andere Jan-Lodewijk van Elderen, die prins-bisschop van Luik was van 1688 tot 1694, woonde er. Het goed is in private handen. Het is niet toegankelijk. Het Loye wordt momenteel bewoond door ridder de Fabribeckers de Cortils et Grâce.

In zijn lange geschiedenis werd het Loye vaak verbouwd. Het is dan ook een mengelmoes van diverse bouwstijlen. Het kasteel ontstond rond een middeleeuwse donjon uit 1429. De huiskapel is gotisch. Het kasteel bevat belangrijke delen in Maaslandse renaissancestijl (1649) en in classicistische stijl (1784). Opmerkelijk is de toegangsbrug met de twee rechtopstaande leeuwen.

Het domein heeft een oppervlakte van ruim 300 ha. Het kasteel is slechts van ver zichtbaar. In de maand mei en op feestdagen van Maria kan je de Maria(Ster)kapel bezoeken. Op de laatste zondag van mei kan je, tijdens de jaarlijkse Kastelenwandeling, onder leiding van een gids het park van de deelnemende kastelen bezoeken.

Locatie

Het kasteel bevindt zich in de Loyestraat. 

Contact

UiTbalie
Dr. Vanderhoeydonckstraat 56, 3560 Lummen
T 013 390 515
E vrijetijd@lummen.be