Menu

Kastelen: Het Hamel

Kasteel

Lummen kasteel het Hamel parkOp dit landgoed stonden er verschillende gebouwen van de 14e eeuw tot vandaag. Nu nog zijn er sporen te zien van een brede verdedigingsgracht. Het huidige kasteel, dat nauwelijks zichtbaar is van op de weg, werd in 1947 opgetrokken op de resten van een 17e-eeuws gebouw van de Spaanse familie de Zerezo de Tejada. Het Hamel van vandaag is een neoclassicistisch kasteel in Lodewijk-XVIe-stijl. In het gebouw werden oude elementen gebruikt afkomstig van de kastelen van Wideux en Kermt.

Het omringende park van 42 ha bevat een bijzonder arboretum. Het werd in 1860 aangelegd onder leiding van tuinarchitect Gindra, die eveneens werkzaam was in de tuinen van Beloeil. Op de laatste zondag van mei kan je, tijdens de jaarlijkse Kastelenwandeling, onder leiding van een gids het park van de deelnemende kastelen bezoeken.

Het Hamel werd laatst bewoond door baron André de Moffarts, overleden in 2004. Tegenwoordig wordt het kasteel en de bijhorende eigendommen beheerd door een stichting, die door de baron werd opgericht (www.stichting-demoffarts.be). Het is slechts af en toe en gedeeltelijk toegankelijk voor het publiek.

Locatie

Kasteel Het Hamel is officieel gelegen in de Burggrachtstraat. De hoofdingang bevindt zich aan de Schulensebaan.

Contact

UiTbalie
Dr. Vanderhoeydonckstraat 56, 3560 Lummen
T 013 390 515
E vrijetijd@lummen.be