Menu

Natuurgebied Vallei van de Zwarte beek: Meldert en Zelem

Natuurgebied

De Zwarte Beek ontspringt in Hechtel-Eksel en stroomt via Beringen naar Lummen. Daar vloeien de Helder- en de Halbeek vanuit Heusden-Zolder in de Zwarte Beek. In Halen kronkelt ze zich verder tussen de getuigenheuvels, om uiteindelijk in Diest in de Demer te verdwijnen. Wil je meer weten over de Vallei van de Zwarte beek, klik hier.

Ontdek de Vallei van de Zwarte Beek en de enorme diversiteit van dieren die van het beekdallandschap profiteren. Misschien kom je hier wel een watersnip, patrijs of een fjordenpaard tegen.

Het Meldertse gedeelte (gemeente Lummen) is een erg nat stukje beekvallei. Je passeert de oude ijzerertskuilen van ‘De Kuilkes’, die nu begroeid zijn met elzen. Onder de bovenste laag grond bevond zich immers ‘ijzeroer’ (een opeenhoping van ijzerdeeltjes in de grond), dat vroeger op primitieve wijze werd ontgonnen. Na het uitsteken van dit ijzeroer bleven grote putten achter in de weilanden. Neem zeker een kijkje in de moderne vogelkijkhut! In het gebied ‘Schurfert’ worden akkers ingezaaid volgens het traditionele drieslagstelsel. Zo krijgen akkerkruiden als klaproos en korenbloem extra kansen.

Aan de startplaats in Zelem (gemeente Halen) wandel je over plankenpaden door het moeras. Hier vind je trouwens één van de mooiste panorama’s in Zelem! Ook de Loboshoeve en de Bakelhoeve bevinden zich op de wandelroute.

Contact

UiTbalie
Dr. Vanderhoeydonckstraat 56, 3560 Lummen
T 013 390 515
E vrijetijd@lummen.be