Menu

Natuurgebied Vallei van de Zwarte Beek: Venusberg

Natuurgebied

Wandeling venusberg luchtfotoDe Zwarte Beek ontspringt in Hechtel-Eksel en stroomt via Beringen naar Lummen. Daar vloeien de Helder- en de Halbeek vanuit Heusden-Zolder in de Zwarte Beek. In Halen kronkelt ze zich verder tussen de getuigenheuvels, om uiteindelijk in Diest in de Demer te verdwijnen. Wil je meer weten over de Vallei van de Zwarte beek, klik hier.

De Venusberg torent hoog boven de vallei van de Zwarte Beek uit, op de grens van het Hageland en de Kempen. Helaas is het geen liefdesheuvel, maar komt de naam van ‘Veensberg’ of ‘berg boven de vennen’. Het is blijkbaar altijd wel een populaire bestemming geweest. René Drijvers, een lokale amateurarcheoloog, vond hier meer dan 5 000 voorwerpen, vooral silexpijlpunten uit de prehistorie. Als getuigenheuvel is het een overblijfsel van de grote zee die miljoenen jaren geleden tot hier kwam.

Van op de Venusberg heb je een uniek zicht over de volledige vallei tot aan getuigenheuvel de Willekensberg aan de overkant. Om op de top te geraken, wandel je door geheimzinnige holle wegen, waar je misschien wel 'hossemennekes' tegenkomt! Holle wegen ontstonden doordat duizenden jaren lang regenwater naar beneden stroomde en mensen steeds datzelfde spoor gebruikten. Een holle weg heeft vaak een eigen microklimaat. Het zijn unieke plekjes in het landschap. En op dat mooie landschap kan je natuurlijk wel gemakkelijk verliefd worden …

Ontdek deze heuvelachtige omgeving te voet. Doorheen het authentieke decor van de Vallei van de Zwarte Beek kronkelen immers enkele gloednieuwe wandellussen.

Contact

UiTbalie
Dr. Vanderhoeydonckstraat 56, 3560 Lummen
T 013 390 515
E vrijetijd@lummen.be