Menu

Schulensmeer

Ontstaan

Het Schulensmeer ontstond iets na 1970, toen de intercommunale E 39 op zoek was naar zand voor de aanleg van het vak Lummen-Aarschot. Op datzelfde moment plande de Landelijke Waterdienst van het Ministerie van Landbouw een wachtbekken in het Schulensbroek. Samenspraak tussen de betrokken diensten had tot gevolg dat enkel de gronden van het binnenbekken werden ontzand, zodat elders landbouwgronden werden gespaard. Het ‘Broek’ was namelijk van oudsher voor landbouwers en veehouders een grote bron van inkomsten. Ook de visvangst was er zeer belangrijk. Het creëren van een proefbekken had een tweeledig doel: enerzijds zandwinning, anderzijds beheersing van de Demer. In 1976 werden niet minder dan 65 ha onteigend. Deze gronden bevonden zich grotendeels op het grondgebied van Linkhout, nu een deelgemeente van Lummen.

Natuur en recreatie

Schulensmeer  water In totaal beslaat Natuurgebied Schulensbroek een oppervlakte van 200 ha. Het wordt gekenmerkt door uitgestrekte natte graslanden en is tot ver in het buitenland bekend voor zijn vogelrijkdom.

Het meer is momenteel 2,8 km lang, ongeveer 180 m breed en is 7 à 8 m diep. Het is een uitgesproken plaats voor waterrecreatie. Je kan er kajakken, surfen, zeilen, materiaal huren en lessen volgen. Het gebied is niet alleen aantrekkelijk voor waterrecreatie, maar ook wandelaars kunnen er terecht. Het Schulensmeer is een openbaar water. Dit wil zeggen dat iedereen hier met maximaal twee hengels mag vissen op voorwaarde dat hij of zij een geldige visvergunning bezit. Je kan er blankvoorn, ruisvoorn, brasem, zeelt, karper, baars, paling, snoekbaars, snoek en winde aan de haak slaan. Door het benadrukken van het natuuraspect van het Schulensmeer en omdat er enkel zachte recreatie is toegelaten, betekent voor velen het Schulensmeer vooral rust. Je vergeet er al vlug het jachtige leven van elke dag. Laat je lekker uitwaaien op de dijk of op je surfplank, achter de verrekijker of je vishengel …

Meer informatie vind je op www.schulens-meer.be.

Favoriet plekje

Toerisme Limburg ging samen met het Belang van Limburg en TV Limburg op zoek naar de favoriete plekjes van Limburgers in Fietsparadijs Limburg. Er werden maar liefst 260 plekjes ingezonden en meer dan 10 500 stemmen uitgebracht. Voor elke Limburgse gemeente won uiteindelijk het plekje met de meeste stemmen. Voor Lummen won … het Schulensmeer.
Op de nieuwe fietsroutenetwerkkaarten staan een aantal van deze favoriete plekjes vermeld. Vlaanderen Vakantieland bracht ze alvast een bezoekje. Bekijk hier de uitzending van 5 en 6 april 2014.

Locatie

Je kan het Schulensmeer gemakkelijk bereiken.

  • via de E314 (A2) Leuven-Genk–Heerlen: afrit 26 Lummen / afrit 25 Webbekom-Herk-de-Stad
  • via de E313 (A13) Antwerpen-Hasselt: verkeersknooppunt Lummen, richting Leuven-Brussel, afrit Lummen, vervolgens Herk-de-Stad volgen
  • met de NMBS L 35 Leuven-Hasselt: afstappen in het station van Schulen
  • met De Lijn:
    - vanuit Diest: L92 Diest-Lummen/Heusden, halte Linkhout Overweg
    - vanuit Hasselt: L 35C, halte Linkhout Overweg of Linkhout Kerk
  • via het Fietsroutenetwerk Limburg: tussen knooppunt 313 en 314

Contact

UiTbalie
Dr. Vanderhoeydonckstraat 56, 3560 Lummen
T 013 390 515
E vrijetijd@lummen.be